איך להתמודד עם השינויים בגיל הזהב / השלישי?
ייעוץ לגיל השלישי, גיל הזהב
-
הגיל השלישי הוא בעצם תיאור או מושג שבא לייצר הבדל בין גילאים אולם יותר מיכך הבדל בין רוח השעה.
עם התפתחות הטכנולוגיה ויכולות הרפואה יש ביכולתנו כיום " להאריך חיים" תוחלת החיים התארכה משמעותית וממשיכה להתארך בכל עשור ועשור.
יכולות אלו יצרו אוכלוסיה רחבה של דור בן בגיל השלישי, כלומר גילאי 60 – 65 ומעלה.
התפתחות אוכלוסיה זו מאפשרת מתן מוצרים ושירותים שנותן מענה על צורכי המבוגרים בני הגיל השלישי.
יחד עם זאת מכיוון שהמושג " העולם שייך לצעירים " ומגדל ומפתח שחקנים, דוגמנים ודוגמניות ועוד מגוון משלוחי יד שהפכו את בני ה 25 – 45 ל " קשישים " .
בעבר בכל שבט היה אדם שהיה מבוגר מאוד שהאריך חיים יותר מאחרים והוא נחשב לחכם השבט, כולם היו שומעים בעצתו והולכים לפי דרכיו. היום לעומת זאת "חכמי השבט" הפכו להיות חלשים, נזקקים ונתמכים על ידי הכלל, ייחוס זה הביא את אוכלוסיית הגיל השלישי להתמודד עם נתונים שונים, מגוונים ויום יומיים.
אנשים אלו ממש נלחמים בזקנה יום ביומו! צובעים את השיער שחלילה לא יראו שערות לבנות, ממלאים שקעים עם חומרים פלסטיים למיניהם, מחליקים קמטים על ידי הזרקת כימיקלים, בקיצור אנשי הגיל השלישי מבצעים כל פעולה אפשרית כדי לדחות, להסתיר או למנוע את הזקנה שבאה אליהם.
אולם כל אלו הם דברים של מה בכך הרי שאדם שצבר במהלך חייו ניסיון , יכולות, שומר על בריאותו וכושרו, מפרנס ועובד מידי יום ביומו, מגדל ילדים נוהג לרוב ראייתו תקינה צריך ביום בהיר אחד לעצור! לומר לכל עברו STOP ולהתחיל ולהיות " זקן " להיכנע למיתוסים של עייפות, מחלות, בדיקות רפואיות וגם במודע ובתת מודע הוא מתחיל להיות מושפע. -
נכון לומר שבגיל השלישי ישנם שינויים ומאפיינים שיש לקבלם ואין מנוס מהם:
גופני – פיזי
הבולטים ביותר הוא שינויים פיזיולוגים של הגוף הן מבחינת שרירים שאינם חזקים כמו פעם, שיער שמאפיר או נושר, שיניים שנושרות או מוחלפות בתותבות, ראיה שהופכת כבדה יותר ועוד.
רגשות
שינוי נוסף הוא שינוי רגשי, אנחנו הופכים בגיל השלישי להיות יותר רגשניים ומתייחסים לדברים סביבנו ברגשנות. כן שאם לא חגגו לנו או לא הזמינו אותנו או כל דבר זהה לכך אנו מגיבים ולעיתים בקיצוניות.
כושר עבודה
גם מבחינת העבודה, התעסוקה, מקור הפרנסה שלנו חלים שינויים אם זה שיצאנו לפנסיה או שהוחלפנו על ידי עובד צעיר יותר.
משפחתיות
גם הקן המשפחתי עובר שינויים , הילדים עוזבים את הבית והבית הופך להיות גדול וריק מתוכן. לעיתים לא עלינו בת או בן הזוג אינו עימנו יותר מכל מיני סיבות.
סביבה וחברה
הסביבה שלנו מקבלת פנים שונות הן מבחינת השכנים, חברים ואפילו הירקן הקבוע כבר איננו והוחלף במקרה הטוב על ידי בנו הצעיר.
פעילות מוחית – קוגניטיבית
בגיל השלישי הפעילות המוחית שלנו מואטת וגורמת לנון לשכוח יותר, ומקשה עלינו ללמוד דברים חדשים. לרוב אנחנו עייפים יותר ודי קשה לבצע פעולות שבעבר ביצענו באופן אינסטינקטיבי ללא השקעת מחשבה, כיום יש לחשב כל פעולה וצעד. -
כל מכלול השינויים הנ"ל מחייב אותנו לבצע התאמות והסתגלות מחדש. לא כולם מקבלים את השינויים האלו בידיים פתוחות הרבה מאוד מתכנסים בעצמם מתאכזבים ונפגעים נפשית בעיקר מעצמם ופחות מהסביבה, ובראשם ישנה תחושה של פספוס, דיכאון, חרדה וחששות מהעתיד לבוא.
אם ננסה לרגע להבין את העובר על קבוצת הגיל השלישי אנו נראה כי לרוב ברגע שמפסיקים את הפעילות היום יומית של " עבודה " מהלך יום יומי ושיגרתי יורדת רמת הריכוז ומתחילים לשכוח יותר, מה גם שחשים עייפות מוגברת, ואפילו פעולה של בישול או טיפול בעציצים גורמת לאחר זמן קצר מאוד לאיבוד הריכוז והעניין. לעיתים חוסר המיקוד נותן את התחושה שאדם בגיל השלישי מאריך בדבריו ואינו נוגע בנושא העיקרי, כמובן שבני השיח מרגישים זאת ומגלים חוסר סבלנות די במהרה שגורם כמובן לגלגל לסוב על צירו ולהביא לחוסר התמקדות מחדש.לצערנו ולשמחתנו רוב הצעירים הסובבים את אוכלוסיית הגיל השלישי מתייחסים באחד משני האופנים הבאים:
1 – קוצר רוח, "אנחנו הצעירים יותר טובים ויותר מהירים ויותר חזקים ובעלי כושר טוב יותר ".
2 – אהדה וסימפטיה , "אנחנו הצעירים נדאג נטפל ונעשה עבורכם ".ותגובת הקשישים היא גם באה לידי ביטוי בשתי צורות :
1 – " מה הם חושבים לעצמם? הם חושבים שהם יותר טובים ויותר מהירים ויותר חזקים ובעלי כושר טוב יותר? – אני אראה להם אני יעשה ככל העולה על רוחי."
2 – אני זקן, אני לבד אתם הצעירים תדאגו ותעשו עבורנו אנחנו נסחוט אתכם וניתן לכם קצת לעבוד בשבילנו…בסופו של יום כל אלו הם גורמים למערכת רגשות מעורבת הכוללת פחד מהלא נודע, חרדה , אני תלוי באחרים, אני לבד, מה יהיה איתי וכו'.
מכלול רגשות זה המביא את בן הגיל השלישי עד כדי תלות ומשלב כעסים ומריבות עם הסביבה ובני המשפחה.
חייבים להבין את הסטאטוס הרגשי, הנפשי והפיזי בצורה מוחלטת, והדבר אינו קל . מומלץ לפנות לייעוץ חיצוני המתמחה בתחום.
גם אם המבוגר מתנהג לעיתים כמו ילד או נער בגיל ההתבגרות, מתחבט בין אני יכול לבד לבין תעזור לי כי קשה לי, עלינו להבין או נכון לומר ללמוד להבין כי זה הוא חלק בלתי נפרד מהמהלך, ואכן ייעוץ לגיל השלישי יעזור כאן.התהליך המורכב הזה הינו קשה וארוך ומצריך עזרה ותמיכה של מומחה הנותן ייעוץ לגיל השלישי, גם למשפחה וגם לקשיש עצמו.
אצלנו בסדנה תקבלו ממש כלי עבודה שיעזרו לכם לצלוח ולעבור את תהליך המעבר ל" תקופת הגיל השלישי " ולהתנהל בצורה איכותית ומניבה עם אותו אדם הקרוב והיקר לנו.
השלכות על המשפחה המטפלת
מה אנחנו כמשפחה צריכים להקריב או לתת ע"מ להקל על בני המשפחה בגיל השלישי
השלכות אישיות על המזדקן
?
שירותים בקהילה
כדאי להיות בקשר עם גורם מקצועי חיצוני ע"מ להתעדכן בשינויים התכופים
דילמות בתוך משפחות
ההורה הופך להיות נתמך ולא תומך, איך אנחנו מחלקים את המשאבים בין המשפחה להורים
הרכב תהליך הטיפול
שיתוף פעולה מלא של המטופל ישיג הצלחה בטיפול, נסו בעצמכם את הטיפול בלוגותרפיה ושדרגו את איכות החיים עוד היום
חשיבות ההתמדה הינה בראש הרשימה ואחראית באופן ישיר על הצלחת הטיפול
שיתוף פעולה! ראשית אדם המגיע לטיפול יוצר מחוייבות טבעית ולכן שיתוף הפעולה כבר קיים אך יש לדבוק בו במהלך כל הטיפולים
לקחתם את הצעד הראשון! אמרתם שאתם לא מוכנים להמשיך לחיות ככה ורוצים שינוי! זהו בעצם הצעד הכי חשוב. זה מבוסס על אמונה פנימית שהמצב ויכולת ההתמודדות יכולים להיות יותר טובים.