המורשת שלך – פרשת במדבר
אנו שומעים הרבה שיחות לגבי מורשות. מורשת של פוליטיקאי. מורשת של הורים. המורשת של עצמינו. מה זה מורשת? מה אנו משאירים לדור הבא? איך בכלל מקבלים החלטה כזו?
המושג 'מורשת' נידון בפרשתינו, פרשת במדבר. התורה, לקראת סוף מפקד העם, מתארת את משפחת משה ואהרון1 – אמנם, התורה רק מתייחסת לבנים של אהרון! אין שום אזכור פה של בני משה. רש"י שם לב לזה ומסביר שגם בני אהרון זכו להיקרא בני משה על ידי זה שהוא לימד אותם. רבינו בחיי מרחיב על זה ומדגיש פה שתלמידיו של אדם הן המורשת העיקרית שלו. אנו מוצאים דיון דומה בפרשת נוח – "אלה תולדות נוח נו ח איש צדיק תמים היה בדורותיו…ויולד נוח שלושה בנים…" ומה שם העיקר אצל נוח? המעשים? הבנים?2
המכנה המשותף בין שני צידי הדיון הוא ששניהם מאמינים שמשהו משאירים לעולם, לדור הבא גם כשאנו כבר לא קיימים.
עבדתי פעם במרכז יום לקשיש.בשיחה על החדשות, סופר שגבירה מפורסמת נפטרה. בצוואה היא העניקה לעירייה מסויימת שיבנו גן ילדים שייקרא על שמה. אישה שישבה בקבוצה הגיבה לישיעה הזו ואמרה: "ברור – היא עשירה ומפורסמת. היא יכולה להעניק למי שהיא רוצה. אבל אני? אני לא עשירה ולא מפורסמת. אני גרה בדיור ציבורי ומתקיימת מקצבת ביטוח לאומי בלבד. מה אני מורישה? איזה מורשת אני משאירה?"
השאלה היתה בכזו עוצמה שנמשך דיון בנושא עד למחרת. האם המורשת שלנו נקבעת לפי כמות השקלים? האם יש משהו יותר עמוק ומשמעותי שאנו משאירים. אותה אישה הייתה בעלת יושר – תכונה שהיא הצליחה להעביר ולהחדיר לילדים שלה.
אכן, המורשת שלנו נקבעת על ידי מה שאנו מתעסקים בו ואיך אנו עושים את זה. אנו יכולים לקבוע מהי המורשת שלנו ולכן אנו גם מאותגרים בלהחליט – איך אנו רוצים שהמורשת ייראה וייתפס. יש הרבה כיוונים: מורשת ביטהובן, מורשת לינקולן, מורשת הרב סולובייציק או מורשת אילן רמון. ניתן לציין שבכל ארבעה אנשים אלו, המורשת הייתה קשורה לנתינה לציבור ולקהילה;3 דרך המוזיקה, הפוליטיקה, הדת, והמדע. גם אברהם מסלו שתיאר את ההגשמה העצמית (עם דגש בעצמי) כראש פירמידת הצרכים של האדם הוסיף לקראת סוף ימיו שההשגשמה הזו חייבת להיות מכוון לאחר "דרך התחייבות למשימה חשובה".4
מה חשוב לך? גינה יפה? ישראל יפה? המפשחה? הקהילה? יכולת לנחם אחרים? חברים? אולי חיוך?
מהי המורשת שלך?
לקבלת מידע או התייעצות ביצירת המורשת האישית שלך, ללחוץ כאן .
הערות
- 1. במדבר ג:א-ב
- 2. בראשית ו:ט
- 3. ויקטור פרנקל מסביר את הרעיון הזה בכמה ספרים. לדוגמא, שאיפה למשמעות (עמוד 38 באנגלית)
- 4. בספרו Human Motivation. שמעת את הספר כספר אודיו – והיה די לקראת ההתחלה.