לוגותרפיה הינה גישת האסכולה הווינאית השלישית לפסיכותרפיה, שפותחה על ידי הנוירולוג והפסיכיאטר ויקטור פראנקל. זהו סוג של ניתוח אקסיסטנציאליסטי שמתמקד ב"שאיפה למשמעות", בניגוד לדוקטרינה של ניטשה של "שאיפה לכח" או לזו של זיגמונד פרויד על "שאיפה להנאה". ( ויקיפדיה)
לוגותרפיה מורכבת משילוב הביטויים לוגו – משמעות ותרפיה – טיפול כלומר טיפול במתן משמעות.
הדחף והרצון העמוק והחזק ביותר של האדם הוא לקבל משמעות לחייו והבנה לעול בו הוא נמצא.
החוסר במשמעות ובתכלית קיומית יוצר מצב שמתחיל משעמום וממשיך לדיכאון, התמכרות ותוקפנות אלו הם יסודות הבעיות הנפשיות ושבהן טיפול בלוגותרפיה יכול לעזור.
טיפול בלוגותרפיה היסודות
היסודות בטיפולים על ידי לוגותרפיה מושתתים על 3 עקרונות:
שאיפה למשמעות – טיפול בלוגותרפיה מאפשר חיבור לייעוד של כל אדם במהלך החיים. האדם מבין שיש בו רצון למשמעות. והאדם חופשי לבחור פשר ומשמעות לכל עת בחייו, משמעות זו מושכת אותו וגורמת להקריב מעצמו.
משמעות החיים – פשר החיים הניתן על ידי האדם כפתרון לחידה מורכבת המייצר אלפי משמעויות שונות המותאמות למצבים וזמנים שונים בחיי האדם. ניתן לחלקם ל 3 תחומי משמעות עיקריים:
1 – ערך היצירתיות – לכל אדם ואדם נקבעת על ידי דבר מה הקושר אותו לכך והתרומה שלו לכלל לדוגמה משמעות העיסוק בו עוסק האדם.
2 – ערך מלווה בחוויות – העולם מספק משמעויות לאדם , במשמעויות חוויתיות אלו המשמעות היא למה שהאדם לוקח אליו כגון אהדה והערצה.
3 – ערך מבוסס יחסים – המשמעות אותה מוצא האדם במצב בוא הוא שרוי כלפי העולם במיוחד אם הוא כלוא בשילוש הטרגי הכולל רגשות אשמה, רגשות סבל ומוות שמהם אין דרך לברוח.
חופש לרצות – לכל אדם יש אפשרות חופשית לבחור ולהחליט לגבי חייו. בזכות חופש זה מתאפשר לאדם לתת משמעויות שונות לחייו בחייו.
טיפול בלוגותרפיה והרוחניות
במהלך טיפול בלוגותרפיה מעבר רגשות והיצרים המודחקים מטופלים גם הרוחניות.
בטיפול פסיכיאטרי המטופל הופך להיות מודע ליצריו ולדחפיו לעומת טיפול בלוגותרפיה שהתודעה אליה מגיע המטופל היא רוחנית.
טיפול בלוגותרפיה מביא את האדם למצב של אחריות, חירות והבנת הקיום הרוחני.
תובנות המתקבלות על ידי טיפול בלוגותרפיה
ההבנה כי המצפון הוא העצם המשמעות ובעזרת טיפול בלוגותרפיה למטופל יש יכולת להבין ולהטמיע את המשמעויות בכל מצב נתון.
אחת התובנות הנלמדות על ידי טיפול בלוגותרפיה היא שהמטופל מבין שהוא אנושי ולא מכונה או קוף עירום, הוא הופך מודע ואחראי לסובב אותו.
ולמרות הכול טיפול בלוגותרפיה מדגיש כי המצפון עלול לעיתים להטעות את האדם וההבנה כי כך יכול לקרות מחייב את המטופל להיות בעל אורך רוח, לא יהיר, וענו ביחסו אל הסביבה הסובבת אותו.