יש הרבה מחקרים שמראים שיש תופעה של שחיקה במקום העבודה. התופעות כוללות דיכאון, חוסר אנרגיה, שינויים במצבי רוח, כאבים בגוף ועוד.
ממה שחיקה נובעת? איך אפשר למנוע שחיקה?
ויותר חשוב כרגע – אם שחיקה כבר קיימת אצלך, מה עושים??!! הרי הסבל הוא קשה ולא רואים שום תקווה לשינוי. השחיקה מפריעה לנו בתפקוד בעבודה, בזוגיות, ברמת האושר שלנו בחיים, בהורות שלנו ובתפקוד הכללי.
יש הרבה סיבות למה יוצאים לעבודה. אני רוצה לציין 2 כיוונים בסיסיים. הראשון בגלל שאני אוהב את מה שאני עושה. השני בגלל מה שזה נותן לי.
בראשון, הבנאדם עוסק במה שלבו נמשך אליו. זה יכול להיות הוראה, רפואה, תרפיה, מכונאות, ספורט ועוד. פשוט עושים את מה שאוהבים – ואיזה כיף – משלמים לי לעשות את זה. הבנאדם פשוט נהנה מכל רגע שיכול לעסוק במה שלבו חפץ. יש משמעות לעבודה שלו, ומרגיש אושר1.
בשני, הבנאדם יוצא לעבודה בשביל מה שהעבודה יכולה לעשות עבורו. יכול להביא לו פרנסה, סטטוס, חברה ועוד. כל עוד שהמטרה ברורה, נהנים ומרגישים אפילו אושר במקום העבודה. זה יכול להיות אם חד-הורית שעובדת בעבודה מסוימת כדי שתוכל להאכיל את הילדים שלה. או מישהו שתתחתן עם הילדה של הבוס. או מי שמחפש תהילה. כל עוד שהמטרה ברורה, ויש משמעות למה שהוא עושה, ירגיש טוב בעבודה. גם אם יש הרהורים לגבי המקום, שם בפניו את המטרה שבשבילה הוא שם ואז חוזר למסלול הרגשי לאושר.
אמנם זו רק הסתכלות פשוטה – כי בעצם כל מקרה אמתי יותר מורכב – אך רואים שבשני המצבים שהעלינו, די ברור המצב שבו בנאדם ירגיש שחיקה בעבודה במצב הראשון נמוכים ובמצב השני יש סיכוי יותר גדול ללקות בתחושת שחיקה.
במידה ומאושרים בעבודה אז סבבה – לכו על זה ותמשיכו להנות.
במידה ולא, לא חייבים להמשיך לסבול. יש כמה אופציות העומדות לרשותך כדי לטפל בתחושת שחיקה.
א. להתחבר בחזרה לסיבה שעובדים
ב. להתחבר לסיבה שעובדים באותו מקום. אם סך הכל טוב במקום רק התפקיד כבר לא מעניין או שהצוות לא עובד טוב ביחד, אפשר לחפש תפקיד אחר באותו מקום.
ג. במידה וקשה לבצע 1 ו-2, יש לשקול אופציות אחרות. הפסקת עבודה, החלפת מקום עבודה, לימודים, ועוד
תראו איפה התקיעות שלכם ויהיה יתר קל לצאת ולחזור לחיים מאושרים.
1. ויקטור פראנקל כותב על זה בספרו "האדם מחפש משמעות".
אברהם עוזר לאנשים לקבל החלטות בנושא קריירה ועוסק בזה מעל עשר שנים.