דם, צעקות, לחץ, סירנות, רעשים. מי שנמצא פיזית בזירת פיגוע לא שוכח את החוויה הזו בקלות, ואולי לא שוכח בכלל. המראות יכולות ללוות אותו ימים ולילות. גם אלו שלא היו רואים בעיתון, בטלוויזיה, באתרי חדשות את כל הדברים. כל החוויות האלו לצערנו הפכו להיות שגרת חיים, אמנם שגרת חיים איומה, לא נורמאלית, אך סוג של שגרה.
מתי חרדה הופכת ל"בעיה"? מתי צריכים לפנות לקבלת טיפול בחרדות?
מי שנמצא בזירת פיגוע לא שוכח את החוויה הזו בקלות – ואולי לא שוכח בכלל, המראות יכולות ללוות אותו ימים ולילות.כדרך טבע התגובה האנושית לאירוע טראומטי בכלל ולאירוע כגון פיגוע חבלני היא החרדה, החרדה נובעת מהרצון שלנו להגן על עצמינו. החרדה היא למעשה המנגנון האוטומטי בגוף שמופעל במקרים כאלה. אנו מתחילים להזיע, הלב דופק בקצב מהיר, קצב הנשימה מואץ, במקרים מסוימים מתחיל רעד בגוף, במקרים חמורים יותר אף חוסר שליטה על הסוגרים, לפעמים מרגישים תחושה של הלם, שנמשך זמן מסוים ונעלם כלעומת שבא. ישנם אנשים שבעקבות כל אירוע טראומטי שהם עוברים בחיים פונים לאנשי מקצוע כטיפול מונע. לא רוצים להגיע למצב שיהיו ממש זקוקים לטיפול בחרדות. אלא מבינים שיכול להיות שיהיו השלכות לחיים השגרתיים שלהם ומנסים למנוע התפרצות לא רצויה. במידה ולא, ורוצים לטפל בעצמם או שמדחיקים את זה או שמקווים שזה יעבור לבד, חשוב לדעת מה לצפות. כשעולה אותו הזיכרון שמופיע באופן פתאומי לאחר מכן, חווים את אותן התופעות כאילו זה היה מתרחש עכשיו מול עינינו. כל אירוע דומה אפילו ביקור תמים באזור הפיגוע או שיחה על הנושא או אזכור בחדשות, יכול להחזיר לנו את התחושות הלא נעימות האלו. זה גם יכול להתפתח ולהופיע גם כשלא נזכרים במעשה ואז זה יכול להפריע בשינה, באכילה, במיניות, בחיוניות ואף בתפקוד הכללי הנפשי או הפיזי. הצורך בטיפול בחרדות למעשה מחודד על ידי התובנה שהחרדה הבעייתית, זו שמפריעה לחיי היום יום, נגרמת לא מאירוע שמתרחש באותו רגע אלא בעקבות אותו אירוע הראשוני.כדרך טבע התגובה האנושית לאירוע טראומטי בכלל ולאירוע כגון פיגוע חבלני נובעת מהרצון שלנו להגן על עצמינו, החרדה היא למעשה המנגנון האוטומטי בגוף שמופעל במקרים כאלה. אנו מתחילים להזיע, הלב דופק בקצב מהיר, קצב הנשימה מואץ, במקרים מסוימים מתחיל רעד בגוף, במקרים חמורים יותר אף חוסר שליטה על הסוגרים, לפעמים מרגישים תחושה של הלם, שנמשך זמן קצר ונעלם כלעומת שבא.כל אירוע דומה אפילו ביקור תמים באזור הפיגוע או שיחה על הנושא או אזכור בחדשות, יכול להחזיר לנו את התחושות הלא נעימות האלו. טיפול בחרדות למעשה מחדד את התובנה שהחרדה הבעייתית, זו שמפריעה לחיי היום יום, נגרמת לא מאירוע שמתרחש באותו רגע אלא כאשר אנחנו נזכרים באירוע שקרה בעבר כגון פיגוע חבלני שהיינו נוכחים בו. טיפול בחרדות מאתר את אותו הזיכרון שמופיע באופן פתאומי, וזה יכול להפריע בשינה, באכילה, בחיוניות ואף בתפקוד הכללי נפשי או הפיזי. כל אירוע דומה אפילו ביקור תמים באזור הפיגוע או שיחה על הנושא או אזכור בחדשות, יכול להחזיר לנו את התחושות הלא נעימות האלו.
טיפול בחרדות – איך מתחילים?
מאבחן ועונה על השאלה: האם זה נורמאלי?קודם כול נבהיר את העובדה כי חרדה זו תגובה נורמאלית, האם חרדה לתינוק שלה, הלביאה חרדה לכפיר שלה והכריש האכזר ביותר חרד לצאצאים שלו, גם כאשר פורצת שריפה בקרבתנו החרדה שתגיע היא טבעית ואף מגנה עלינו מפגיעה, ממש כשם שאבטלה מעלה בנו חרדות לגבי הקיום שלנו, וזה נורמאלי שיש לאדם תופעות אחרי אותה טראומה שחווה כגון פיגוע חבלני. זו הדרך שלנו, במיוחד אחרי שלמדנו שזירה מסוימת לא בטוחה עבורנו אנו למדים להימנע ממנה,מאחר שהבהרנו שהחרדה זו תגובה נורמאלית, האם חרדה לתינוק שלה, הלביאה חרדה לכפיר שלה והכריש האכזר ביותר חרד לצאצאים שלו מתי זה באמת הופך למטרד. הרי החרדות למעשה עוזרות לנו להיות מוכנים לאירועים נוספים דומים. התופעות[e2] לרוב נשארות לאורך זמן מסוים ולאט לאט שוככים עד שנשאר מהם רק זיכרון. אולם טיפול בחרדות מטפל באותם מקרים שהתופעות נשארות וממשיכות להפריע לאדם בתפקוד היומיומי שלו, בין אם זה בתחום העבודה, המשפחה, הזוגיות ועוד. טיפול בחרדות למעשה זו העזרה שאנו מקבלים על מנת ליצור אבחנה בין המציאות לדמיון הטורדני לעצור את התופעות הטורדניות והמעצבנות. טיפול בחרדות אינו מחייב פנייה מיידית לפסיכולוג או פסיכיאטר, אפשר להתייעץ עם חברים ומשפחה, לקרוא על התופעה במדיה ולנסות לטפל בזה לבד, אולם במידה וכל הניסיונות לטיפול בחרדות באופן עצמאי כשלו אפשר ואף מומלץ לפנות לאנשי מקצוע שמתמחים בטיפול בחרדות השונות על מנת להחזיר את השליטה לחיים.
הטיפים וכלים לטיפול בחרדות
– לדבר על זה, שתפו את החברים שלכם, שתפו את הקרובים שלכם, שכנים, חברים לעבודה, זהו חלק נכבד מטיפול בחרדות.
– תנו לגיטימציה לתגובות שלך, אבחנו מתי התגובה מוגזמת ולא מותאמת למציאות האמיתית, בקשו מהקרובים אליכם לבקר אתכם ולהתריע בכל פעל שאתם נכנסים למצב של חרדה.ולהבין שזו בעצם בבסיסו תגובה לאירוע מאיים ומפחיד.
– חיזרו לשגרה, אחד מכלי העבודה הטובים ביותר הוא ההשתדלות של חזרה לחיים הרגילים, השגרה, אומרים כי השגרה שוחקת אולם במקרה שלנו היא מהווה קו מנחה, אפילו בצעדים קטנים
– בצעו דברים שאינם בשגרה, בניגוד בנוסף לפסקה הקודמת, כדי לעיתים לצאת מהשגרה להתאוורר.
– התייעצו עם איש מקצוע בכל הנוגע לטיפול בחרדות (רופא, עובד סוציאלי, פסיכותרפיסט, פסיכולוג, ועוד)
– היו פתוחים לשמוע את העצות של כולם אך החליטו בעצמכם מה מתאים לכם.
– אני ממליץ בחום לקרא את הספר – " האדם מחפש משמעות " (ספר מאת ויקטור פראנקל, האדם מחפש משמעות, או בשמו המלא מבוא ללוגותרפיה. האדם מחפש משמעות: ממחנות המוות אל האקסיסטנציאליזם, הוא ספר מאת ויקטור פראנקל, פסיכיאטר, נוירולוג ופסיכותרפיסט, ממציא שיטת הלוגותרפיה)
– זכרו כי תמיד יש תקווה
– דעו כי גם אנשים אחרים עברו את מה שאתם עוברים והצליחו להחזיר את השליטה לחיים על ידי טיפול בחרדות. זה לא צריך להיות מקרה אבוד. אפשר לחזור לחיים רגילים. המהות של טיפול בחרדות היא שהזיכרון יישאר אך החיים ממשיכים הלאה.