ראייה או השקפה – פרשת דברים
אני אוהב משחקי מילים. לפעמים השוואה בין מילים נרדפות היא כיף. אני משווה ניבים שונים עם המילים האלו או שימושים שונים ומשחק איתם קצת. אני גם מנסה דרכים חדשות להשתמש בו עם חברים וליהנות מהשיח הקליל. אני אפילו משוויץ כמה מילים נרדפות אחרות שאני מכיר (ללא שימוש במילון או בדיקה באינטרנט). פילולוגיה יכולה להיות כייף.
זה מה שקורה בפרשת השבוע, פרשת דברים. משה רבינו, בחודש האחרון שלו, מכין את העם להיכנס לארץ ישראל. הוא אומר להם בשם ה', "ראה, נתתי לפניכם את הארץ".1 האור החיים, מציין שהמילה "ראה" בצורת יחיד בעוד המילה "לפניכם" בצורת רבים . התורה בדרך כלל זהירה מאוד בשמירה על דקדוק נכון. אבל כאן אנו מוצאים סטייה שבה התורה משתמשת בלשון יחיד ורבים באותו פסוק! האור החיים מסביר את הניסוח הנדיר זה. המראה שלפנינו, הוא אומר, ברור. כולנו "רואים" אותו דבר. אולם לעתים קרובות אנו מפרשים זאת אחרת. מכאן מתחיל הפסוק לתאר חוויה אוניברסלית – לראות את הארץ. הניסיון הוא זהה לכל ואין מקום לאינדיבידואליות. לשון יחיד מתאים מאוד פה – הרי לכולם זו חווייה אחת דומה. מאידך, איך הם רואים את זה, מה זה אומר להם ומה הם חווים כשרואים את זה, שונה אחד מהשני כמו טביעת אצבע ששונה אחד מהשני.
כיצד אנו רואים דברים שקורים לנו? העובדות ניתן לזהות בקלות. אבל הגישה שלנו כלפי מה שקרה היא ההחלטה שלנו. האם אנחנו פשוט "רואים" דברים או שאנחנו בוחרים איך "לחוות" אותם?
בחיים אנו יכולים להיות קורבנות של גורל נורא. מעטים יהיו מוכנים להחליף איתנו במקומות. יש אפילו מספר סוגים שונים של טרגדיה שיכולים לקרות לנו. עם זאת, "הגיבורים האמיתיים של החיים אינם המנצחים הצוהלים אלא המובסים המגלים קרן של תקווה", אומרת ד"ר אליזבת לוקאס.2 קרני התקווה תמיד שם, כאשר אנו מוכנים לפקוח את עינינו ולשים לב . כשעוברים טרגדיה חדשה אנו מתמודדים לעיתים קרובות עם הקשיים והאתגרים שהיא מעלה. אנו מתקשים לקרוע את עצמנו מן הכאב והסבל. אבל זה לא רק איך אנחנו רואים דברים, אלא איך אנחנו בוחרים לחוות אותם שיכולים לעשות את ההבדל. די משחרר למעשה.
מומחה בפעלולי קלפים, ריצ 'רד טרנר, שגם עוור, אמר ש"להיות עיוור הוא לא גרוע כמו שיש איזה פגם באופי."3 איך הוא 'רואה' דברים. הוא מצליח 'לראות' דברים בזמן שהוא עיוור.
"ראייה או השקפה" – האם זה פשוט משחק מלים פשוט? לא הפעם. זה יכול להשפיע ישירות על הבריאות הרוחנית, הנפשית והפיזית שלנו. איך אנחנו רואים דברים הוא אוניברסלי. כיצד אנו בוחרים לחוות אותם תלוי בנו.
לחץ כאן כדי לקרוא עוד מאמר של לוגופרשה על פרשת דברים (הדרך הנכונה למשמעת)
הערות
- דברים א:ח
- לוקאס, ד"ר אליזבת – 'משמעות הסבל' עמוד 52. לוקאס, סטודנטית של ד"ר ויקטור פרנקל, נחשבת כאחת הלוגותרפיסטיות המובילות בעולם כיום.
- אתה יכול לראות את הצגת הדברים שלו וכמה טריקים מגניבים בקישור הזה. Https://biggeekdad.com/2017/07/the-card-mechanic