פחד הוא רגש. שנים אני יושב עם מטופלים על הרגשות שלהם. חלק מהזמן אני מנסה לעזור להם לזהות את התגובות הרגשיות שלהם ולתת להם לגיטימציה. אפילו בניתי תגובה מתגוננת להורה שאומר "אל תפחד", בייחוד כשאנחנו יודעים עד כמה חשוב הפחד. "האיש האמיץ הוא לא מי שלא מפחד, אבל הוא שכובש את הפחד הזה."1
כשאני ניגש לפרשת השבוע, פרשת דברים, והפסוק האחרון אומר "לא תיראום"2 נדהמתי! אל תפחד מהם? האם אין זה שלילת האנושיות שלנו לומר 'אל תפחד'? הנצי"ב, גאון מהמאה ה-19, מסביר את התופעה הזו באופן פסיכולוגי. תחילה, הוא אומר, עלינו לקרוא את שאר הפסוק הנ"ל: "לא תיראום, כי ה' אלוקיכם הוא הנלחם לכם". אם נוכל להבין שה' למעשה יילחם לנו, אז אין באמת מה לפחד. את הקרב הזה ננצח בקלות עם מעט או ללא אובדן חיים.
אנו פוחדים מאותו דבר שאנו חוששים שיכול לפגוע בנו. בין אם החשש במודע ובין אם זה לא במודע. זוהי תגובה בריאה וטבעית למה שמאיים עלינו.
עוד בכיתה ג', אנו עשויים לחשוש מבריון בן 10. זו תופעה ידועה ומוכרת סביב העולם. אבל כמבוגרים, אנחנו בקושי נפחד מאותו ילד בן 10. אנחנו מבינים שהוא לא מאיים עלינו. אנחנו כבר לא מפחדים ממנו. הפחד שלנו מבוסס על הדאגה שלנו מתוצאה של המפגש איתו. כמו כן, אנו חוששים מאש, נחשים ואריות מאותה סיבה – הם יכולים לאיים עלינו. זה כנראה דבר חכם, אם כן, לפחד מהם. מצד שני, אנחנו מכירים או שומעים על כמה מקרים שהפחדים יכולים להפריע לתפקוד היומיומי שלנו. אשת עסקים שיש לה פחד לטוס או כורה שסובל מקלסטרופוביה, לדוגמא, חיים עם פחדים שמפריעים לתפקוד שלהם המקצועי וביכולת שלהם להתפרנס. במצבים כאלה, הסובל לעתים יבקשו עזרה. בלוגותרפיה, למשל, קיימת טכניקה העוסקת ישירות בפחדים אלה.3
הכחשת הפחדים שלנו היא לא בריאה ויכול לחזור לרדוף אותנו. קבלת הפחדים שלנו היא חלק מהכרה במציאות שלנו וקבלת מי שאנחנו. זה יכול לעזור לנו להחליט מה לעשות עם הפחדים האלה – להתעלם מהם או לשלוט בהם (אנחנו לא תמיד צריכים להיות בשליטה).
למידה לשלוט בפחדים שלנו בנסיבות מסוימות יכולה לעזור לנו להוביל לחיים טובים יותר, מאושרים יותר ומשמעותיים יותר. בסופו של דבר, זה לא מה שכולנו רוצים?
לחצו כאן לקריאת מאמר נוסף על פרשת דברים (הדרך הנכונה למשמעת)
הערות
- סאות'וויק, סטיבן מ '; צ'ארני, דניס. 'עמידות' (Resilience) (עמ' 39). הוצאת אוניברסיטת קיימברידג '. מהדורת קינדל. הציטוט של אסיר מפורסם.
- דברים ג:כב
- דר. ויקטור פרנקל, מתאר לדוגמא, כוונה פארדוקסלית בספרו 'האדם מחפש משמעות', עמ' 126-7